dinsdag 9 augustus 2011

Waarom mannen geen IKEA-meubels in elkaar kunnen zetten

Een tijdje geleden schreef ik al dat mijn zus S. zou gaan samenwonen met haar vriend. Afgelopen week kregen eindelijk de sleutel van hun appartementje. En aangezien ze beiden in de loop der jaren nogal een hoop troep verzameld hebben, moesten er een hoop nieuwe Ikea-kasten in elkaar geklust worden. Nu draaien zus S. en ik onze handen niet om voor een paar Ikea-kastjes. Wij zijn al jaren een perfect klusteam. Geen Billy-boekenkast die wij niet opgebouwd krijgen, ZONDER schroefjes over te houden.

Nu moet je vooral niet denken dat wij zo technisch zijn. Absoluut niet. Ik probeer al jaren uit te vogelen wat een waterpomptang en klopboor zijn. Dat niveau dus. Maar het handige van Ikea zijn de handleidingen. Als je die gewoon volgt, is het appeltje eitje om een nieuw bed in elkaar te schroeven met je twee linkerhanden.

Bij mannen werkt dit echter anders. Is het je weleens opgevallen hoe vaak mannen staan te schelden op de Ikea? “Het is een rotwinkel. De meubels zijn ruk. En de pakketten niet kloppen. Er zijn altijd schroefjes te veel of te weinig, maar nooit precies genoeg.” Dat werk. Om de een of andere reden houden vrouwen wel, maar mannen niet van de Ikea.

Aangezien ik in no time klaar was met het in elkaar zetten van een eettafel (inclusief uitschuifgedeelte) had ik mooi even de tijd om de ploeterende mannen te observeren. Mijn net-niet-wetenschappelijke onderzoek levert de volgende, spectaculaire, conclusie op: mannen zijn gewoon te eigenwijs.

Mijn vader, mijn schoonbroer, zijn vader, zijn vriend (kortom: alle mannen) denken het altijd beter te weten dan de Ikea-handleiding. Staat er in het boekje dat je eerst het tafelblad in elkaar moet schroeven? Dan bedenken zij dat het beter is om eerst de poten in elkaar te zetten. Staat er dat je de kast rechtop moet opbouwen? Dan leggen zij hem plat op de grond. Het gevolg: nog geen tien minuten later staan ze de Ikea te vervloeken, omdat de bouwpakketten niet zouden kloppen. Als ze zich vervolgens wel aan de handleiding houden, blijkt het op wonderbaarlijke wijze ineens wel te lukken. Joh.

Dus mannen: het ligt niet aan de Ikea, maar gewoon aan jullie eigenwijze zelf. En waag het niet om dit als een excuus te zien om voortaan je vriendin/vrouw/moeder de meubels in elkaar te laten zetten. Wij kunnen dat al lang, jullie moeten het nog leren ;-)


(Oké, misschien dat dit niet voor álle mannen en vrouwen geldt. Het is niet voor niets een net-niet-wetenschappelijk onderzoekje.)

1 opmerking:

  1. Haha ja, dat klopt wel bij de meeste mannen, zijn veel te eigenwijs :P. Net zoals dat ze liever zelf de route uitzoeken (en je dus tien verkeerd gaat), dan dat ze het aan iemand vragen.

    BeantwoordenVerwijderen