maandag 22 september 2014

Uitgelezen: Zac & Mia

Ergens afgelopen voorjaar plaatste Chantal van Gastel een foto van Zac & Mia van A.J. Betts op Twitter samen met het bijschrift: "Voor liefhebbers van Een Weeffout In Onze Sterren. Deze gaan jullie ook prachtig vinden. Hierdoor ben ik vannacht pas om 1.25 uur gaan slapen! Moest uit!". Drie maal raden wat ik toen deed... Juist, Zac & Mia in mijn digitale winkelmandje pleuren.

Vervolgens heeft het eigenlijk nog best lang geduurd voordat ik erin begon (iets met nog 50 ongelezen boeken op de plank (nee, ik overdrijf niet (echt niet))). Maar toen ik eenmaal begon, had ik hem in no time uit. Chantal had wat dat betreft helemaal gelijk, maar of hij kan tippen aan The Fault In Our Stars?

A.J. Betts - Zac & Mia

A.J. Betts - Zac & Mia

Naast dat beide boeken over tieners met kanker gaan, vallen de overeenkomsten tussen Zac & Mia en TFIOS eigenlijk alles mee. Het verhaal en de gebeurtenissen zijn heel anders. Ook de liefde is anders; TFIOS is echt groots, meeslepend en tragisch, terwijl de liefde bij Zac & Mia langzaam groeit en subtieler is. En waar de zinnen van John Green bijna kunst zijn, is A.J. Betts meer recht voor zijn raap. Overigens bevat Zac & Mia wel net als TFIOS ook heerlijke humor, die het boek ondanks het onderwerp toch luchtig houdt.

Maar goed, genoeg vergelijkingen, want Zac & Mia verdient zijn eigen aandacht. Het boek gaat dus (heel verrassend) over Zac en Mia, twee tieners die naast elkaar belanden op de afdeling Oncologie. Zac ligt voor de zoveelste keer in het ziekenhuis, maar is een enorme vechter met een liefhebbende familie die hem steunt. Mia daarentegen ligt er voor het eerst, heeft enorme moeite met het accepteren van het feit dat ze ziek is en maakt het liefste ruzie met iedereen.

In eerste instantie worden ze dan ook geen vrienden, maar dat verandert zodra er iets gebeurt waardoor Zac de enige is die Mia nog heeft. Er ontstaat een bijzondere relatie, die vervolgens ook gelijk weer op de proef wordt gesteld. Kanker heeft nou eenmaal met niemand medelijden.

Het verhaal klinkt misschien zwaar, maar zoals ik al zei, bevat het boek wel veel humor. Daarnaast werkt Zacs optimisme aanstekelijk, waardoor het boek luchtig blijft. Het is dus niet nodig om van te voren drie dozen tissues in te slaan. Wel is het handig om ervoor te zorgen dat je de volgende dag niet vroeg op hoeft, want voor dit boek ga je een nachtje willen doorhalen!

Conclusie - Zac & Mia is absoluut geen na-aap TFIOS. Het is een origineel verhaal dat ondanks het zware onderwerp toch luchtig blijft en heerlijk wegleest.
Score - 4/5 (Sorry Zac, ik ben nog altijd een beetje verliefd op Augustus)

5 opmerkingen: