vrijdag 6 december 2013

Uitgelezen #3

De afgelopen maanden heb ik bij vlagen veel gelezen (hoera voor de relatief rustige weken na de tentamens!), maar ook bij vlagen heel weinig (hoi school, afstudeerstage-vinden-stress en werk!). Maar ik heb weer drie boeken uit. Dit keer las ik twee chicklits van Nederlandse bodem, namelijk de nieuwste boeken van Gillian King en Petra Kruijt. Daarnaast las ik Het Rosie project, dat ik opgestuurd kreeg door Uitgeverij LS Amsterdam, omdat ik lid ben van hun leespanel.




60 Dagen - Gillian King




60 Dagen was niet het eerste boek dat ik van Gillian King las. Een tijdje geleden las ik ook al O, o, Olivia. Ondanks dat die me toen een beetje tegenviel (iets met te hoge verwachtingen), wou ik toch wel graag het nieuwste boek van Gillian King lezen. Bovendien hoorde ik alleen maar positieve dingen over 60 Dagen, dus verwachte ik er eigenlijk best wel weer veel van.

Het verhaal gaat over Emma, 30-nog-iets, moeder van de 4-jarige Benthe en weduwe. Emma's leven gaat dus alles behalve over rozen. Dat van Jesper doet dat wel. Hij heeft een fijne baan, goede vrienden en de perfecte vriendin. Maar, je begrijpt, daar gaat natuurlijk verandering in komen. Jesper was vroeger de beste vriendin van Emma's man Gijs en nu ze elkaar na jaren weer zien, slaat onbedoeld de vonk over. Kortom, alle ingrediënten voor een heerlijke chicklit.

Jammer genoeg waren mijn verwachtingen weer te hoog. Ik kwam niet echt in het verhaal, had moeite om de personages te begrijpen en vind eerlijk gezegd de titel stom. De titel verwijst namelijk naar de 60 dagen die Jesper en Emma elkaar niet mogen zien, omdat Jesper moet besluiten of hij voor zijn huidige vriendin of voor Emma kiest. Je verwacht dus dat die 60 dagen een groot gedeelte van het boek in beslag nemen en niet pas in een van de laatste hoofdstukken beginnen. (Ja, ik kan me daar dus enorm aan irriteren. Had het dan Heel veel maanden en tot slot 60 dagen genoemd).

Conclusie - Een leuke chicklit, mits je er niet al te hoge verwachtingen van hebt.
Score - 3/5


De mannenmaker - Petra Kruijt




Ongeveer twee jaar geleden las ik Lieve Ik van Petra Kruijt. Dit vond ik best een leuk boek, maar toen ik hoorde dat er een nieuw boek van Petra uitkwam, was ik niet meteen dolenthousiast. Toch pakte ik De Mannenmaker een keertje op in de boekhandel en een quote op de kaft zorgde ervoor dat ik het toch wel heel graag wou hebben.
"Lees dit boek, je gaat ervan houden. Beloofd." - Lisette Jonkman
Lisette is een van mijn favoriete auteurs. Dus door deze quote werd ik dus toch wel heel erg benieuwd naar deze chicklit. Ik vond het dan ook helemaal niet erg om dit boek voor mijn verjaardag te krijgen.

De Mannenmaker gaat over Anne, 30 jaar, ambitie: in 6 maanden tijd hopeloze mannen omtoveren tot gewilde exemplaren. Anne heeft dan ook geen relaties, maar projecten. Ik vind dit een erg leuk en origineel idee voor een verhaal, maar ondanks Lisette's belofte, ben ik er niet van gaan houden. Het probleem was namelijk dat Anne zo verschillend is (van mij), dat ik moeite had met haar te begrijpen. Af en toe dacht ik echt: Zeg An, bende gij un bietje op uw achterhoofd gevallen of wôah? (Ja, soms denk ik in het Brabants. Dat kan ik ook niet helpen)

Ondanks dat heb ik overigens geen spijt van het lezen van dit boek hoor. Het is een leuk en origineel verhaal. En het einde maakt een hele hoop goed. (Ik weet dat dit heel vaag klinkt, maar in verband met een dikke vette SPOILER ALERT kan ik niet precies uitleggen wat ik bedoel).

Conclusie - Een leuke chicklit, maar niet om van te houden.
Score - 3/5 (al verdient het einde 5/5).


Het Rosie Project - Graeme Simsion




Een personage waar ik wel een beetje van ben gaan houden, is de autistische Professor Don Tillman, hoofdpersoon uit Het Rosie Project. Ondanks dat Don alles behalve mijn type is (40, professor in de genetica en nul komma nul sociale skills), is hij eindeloos schattig. Don is namelijk op zoek naar een vrouw, maar gezien zijn niet zo fantastische sociale skills verliep die zoektocht tot nu toe niet bepaald succesvol. Bovendien vindt hij daten nogal tijdverspilling, omdat het toch nooit ergens toe leidt. Daarom verzint hij Het Echtgenote Project: een enorme vragenlijst die potentiële dates eerst moeten invullen, zodat hij kan bepalen of een date de moeite waard is.

Hij laat de vragenlijst door zo veel mogelijk vrouwen invullen, maar niemand lijkt echt perfect. Ook Rosie niet, maar toch wil hij haar helpen, om voor zichzelf onverklaarbare redenen. Rosie is namelijk op zoek naar haar biologische vader en laat Don nou net professor in de genetica zijn en beschikking hebben tot apparatuur waarmee je DNA kunt testen. Het Vader Project is geboren.

In het boek wordt het verloop van Het Echtgenote Project en Het Vader Project beschreven. En, zoals de titel al doet vermoeden, komt er later ook Het Rosie Project bij. Als lezer maak je alles mee door de ogen van Don. Dit was voor mij de eerste keer dat ik een boek las uit het perspectief van iemand die autisme heeft. Of het helemaal realistisch is, weet ik niet, maar ik vond het wel fascinerend. Het is zo leuk om Don zijn gedachten te kunnen lezen en mee te maken hoe hij (op zijn eigen manier) verliefd wordt.

Conclusie - Het Rosie Project werd niet voor niets in DWDD bejubeld en bij Chicklit.nl verkozen tot boek van de maand. Hij is leuk!
Score - 4/5


Ps. Ook benieuwd naar Uitgelezen #1 en #2? Deze vind je hier en hier.
Ps2. De December SinteKerst Book Tag al gelezen/overgenomen?

2 opmerkingen:

  1. Ik ben vooral benieuwd naar het Rosie Project, een collegaatje van me was daar ook erg enthousiast over :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammer dat die eerste twee wat tegenvielen! Die laatste lijkt me ook wel leuk.

    BeantwoordenVerwijderen